Kategorifrågor - Vem deltog i enkäten?
Här presenteras enkätrespondenternas kommuntillhörighet, yrkesroll, ålder och könstillhörighet.
85% av alla kommuner var representerade
Enkäten delades med Sveriges alla 290 kommuner. I det slutliga resultatet finns svarsdata från 246 kommuner (85% av alla kommuner). Från 88 kommuner kom det in 5 eller fler svar (30% av alla kommuner).
- Kungsbacka kommun: 82 svar
- Bodens kommun: 62 svar
- Göteborgs kommun: 57 svar
Hitta din kommun
Antal enkätsvar
0 svar
96% arbetade i offentlig regi
Enkäten delades med både kommuner och privata aktörer. 95.6% av enkätsvaren kom från medarbetare i offentlig regi, 3.2% från privat regi och 1.2% från annan regi (till exempel idéburet).
Respondenterna arbetade i särskilt boende (SÄBO), hemtjänst och LSS
Ålders- och könsfördelning
Bland respondenterna fanns en bred åldersfördelning, med en viss förskjutning mot de äldre åldersgrupperna.
Majoriteten av de svarande, 87.9%, var kvinnor. 10.1% av de svarande var män och 0.3% valde att inte uppge eller hade en annan könstillhörighet. Denna fördelning speglar könsfördelningen i sektorn i stort.
Fråga 1. Hur fungerar det idag?
Beskriv hur du tycker att scheman och schemaläggning fungerar idag på din arbetsplats (eller i din organisation). Vad fungerar bra och vad fungerar dåligt?
Fråga 2. Om bra och dåliga scheman
Vad tycker du gör ett schema bra och vad gör det dåligt? Vilka faktorer tycker du är viktiga att tänka på?
Fråga 3. Om arbetet runt att lägga ett schema
Hur ser du helst att arbetssättet kring att lägga ett bra schema borde gå till? Vad känns viktigt att undvika i arbetssättet runt att lägga ett schema?
Fråga 4. Om IT-stöd för schemaläggning
Beskriv hur du tycker att det bästa IT-systemet för schemaläggning och -administration borde fungera. Vilka faktorer är viktigast?
Fråga 5. Om framtiden
Om du får drömma, hur skulle du vilja att vård- och omsorgssektorn (SÄBO, hemtjänst och LSS) ser ut som arbetsplats 2030?
Sammanfattning
Långa och engagerade svar
Enkätens öppna ansats tillät en stor bredd av åsikter och tankar att uttryckas och få plats. Många svarade också utförligt - i genomsnitt spenderade man strax över 15 minuter och skrev 155 ord, vilket motsvarar drygt en tredjedels A4-sida. De 10% av respondenterna som svarade som mest utförligt skrev i genomsnitt 420 ord, vilket motsvarar nästan en hel A4-sida. Tillsammans skrev alla respondenter 237 593 ord, vilket motsvarar ungefär längden på Brott och Straff av Fjodor Dostojevskij eller Harry Potter och Fenixorden av J.K. Rowling. Stort tack till alla er som deltog!
Sammanfattning i 4 punkter
Även om det är svårt att i korthet sammanfatta en sådan bredd av åsikter och tankar, så kan några teman, som återkom i nästan alla frågor, lyftas fram:
- Vikten av återhämtning och en sund schemarytm
Delade turer, ryggpass, dubbelpass, långa sjok av arbetsdagar följt av långledighet, för få lediga dagar, för korta och för många pass, för långa pass. Listan kan göras lång. Den här typen av scheman är inte hållbara i längden och kanske är det därför som 2 av 3 av dem som jobbar i äldreomsorgen oroar sig för att orka hela vägen till pensionen. - Vikten av att balansera olika prioriteringar mot varandra
Brukarfokus, anhörigfokus, medarbetarfokus, verksamhetsfokus och ekonomifokus - om något får stå tillbaka för mycket så blir inte heller helheten bra. Olika respondenter lyfter fram olika fokus som det allra viktigaste, andra lyfter fram hur fel det kan bli om det ena eller andra får ta överhanden. Vissa lyfter fram att det är svårt att få en helikoptervy över schemat - kanske är det därför det är så svårt för olika intressen att mötas? - Vikten av tillräcklig tid, rätt stöd och rätt kompetens för schemaläggning
Att lägga ett schema med bra återhämtning och en sund schemarytm blir ett komplext pussel när det samtidigt ska fungera för verksamheten, ekonomin, kollegorna, brukarna och de anhöriga. Det kanske är därför som många respondenter också lyfter vikten av att ha tid, rätt stöd och rätt kompetens för schemaläggning. - Vikten av att schemaläggningsarbetet präglas av god dialog och tillit
En god dialog och tillit, både mellan parterna och internt i arbetsgruppen, ger i sin tur möjliggör en mer flexibel, effektiv och konfliktfri schemaläggning. En friktionsfri schemaläggning skulle ge mer tid åt brukarna och kanske skulle det också bidra till en högre status på yrket.